Fructe care scad glicemia

Fructe care scad glicemia

Fructe care scad glicemia. Diabetul este una dintre cele mai comune afectiuni medicale din lume, afectand milioane de oameni din toate colturile globului. Una dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta persoanele cu diabet este nivelul ridicat de zahar din sange, cunoscut si sub numele de glicemie. Pentru a mentine glicemia la un nivel sanatos, este important sa urmati o dieta echilibrata, care sa includa alimente care ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange. In acest articol, vom discuta despre fructele care ajuta la scaderea glicemiei, si vom oferi cateva exemple de fructe care sunt ideale pentru persoanele cu diabet. Citeste si articolul: Alimente care scad glicemia rapid

Fructe care scad glicemia

Fructele sunt o sursa importanta de nutrienti pentru oricine, dar sunt cu atat mai importante pentru persoanele cu diabet. Unele fructe sunt bogate in fibre solubile, care ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange, in timp ce altele contin compusi naturali care ajuta la controlul glicemiei. Iata cateva exemple de fructe care scad glicemia:

 1. Afine
  Afinele sunt una dintre cele mai bune optiuni pentru persoanele cu diabet. Acestea contin o substanta numita antocianina, care este responsabila pentru culoarea lor albastruie si care ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange. De asemenea, afinele sunt bogate in fibre solubile, care ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange si la mentinerea unei glicemii stabile pe termen lung.
 2. Mure
  Murele sunt o alta optiune excelenta pentru persoanele cu diabet. Acestea contin o cantitate mare de fibre solubile si de antioxidanti, care ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange si la prevenirea complicatiilor asociate cu diabetul. De asemenea, murele sunt bogate in vitamina C, care ajuta la imbunatatirea functiei sistemului imunitar.
 3. Cirese
  Ciresele sunt o alta optiune sanatoasa pentru persoanele cu diabet. Acestea contin o cantitate mare de antioxidanti, inclusiv antocianine, care ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange si la prevenirea complicatiilor asociate cu diabetul. De asemenea, ciresele sunt bogate in fibre solubile, care ajuta la mentinerea unei glicemii stabile pe termen lung.
 4. Portocale
  Portocalele sunt una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, dar acestea contin si o cantitate semnificativa de fibre solubile, care ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange. De asemenea, portocalele sunt bogate in potasiu, care ajuta la mentinerea tensiunii arteriale sanatoase si la prevenirea complicatiilor asociate cu diabetul.
 5. Struguri
  Strugurii sunt o alta optiune buna pentru persoanele cu diabet. Acestea contin o cantitate mare de antioxidanti, inclusiv resveratrol, care ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange si la prevenirea complicatiilor asociate cu diabetul. De asemenea, strugurii sunt bogati in fibre solubile, care ajuta la mentinerea unei glicemii stabile pe termen lung.
 6. Kiwi
  Kiwi este o alta optiune excelenta pentru persoanele cu diabet. Acest fruct exotic este bogat in vitamina C si fibre solubile, care ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange. De asemenea, kiwi contine o substanta numita inozitol, care ajuta la imbunatatirea sensibilitatii la insulina.
 7. Grapefruit
  Grapefruitul este o alta optiune sanatoasa pentru persoanele cu diabet. Acesta contine o cantitate mare de fibre solubile si antioxidanti, care ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange. De asemenea, grapefruitul este bogat in vitamina C si potasiu, care ajuta la mentinerea tensiunii arteriale sanatoase si la prevenirea complicatiilor asociate cu diabetul.

Alte alimente care ajuta la scaderea glicemiei

In afara de fructe, exista si alte alimente care ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange. Iata cateva exemple:

 • Legume cu frunze verzi: spanacul, salata verde, varza kale etc.
 • Ovaz: acesta contine o cantitate mare de fibre solubile, care ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange.
 • Nuci si seminte: migdale, nuci, seminte de floarea-soarelui etc.
 • Fasole: acesta este bogata in fibre solubile si proteine, care ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange.

Citeste si articolul: Ce trebuie sa faci cand ai glicemia mare

Intrebari frecvente

 1. Pot manca oricate fructe doresc, daca am diabet?
  Nu. Chiar si fructele care ajuta la scaderea glicemiei contin zaharuri naturale, care pot creste nivelul de zahar din sange daca sunt consumate in cantitati mari. Este important sa urmati o dieta echilibrata si sa consultati medicul sau dieteticianul pentru a afla care este cantitatea potrivita de fructe pentru dumneavoastra.
 2. Fructele care ajuta la scaderea glicemiei sunt la fel de bune ca medicamentele pentru diabet?
  Nu. Chiar daca fructele care ajuta la scaderea glicemiei pot fi benefice pentru persoanele cu diabet, ele nu inlocuiesc medicamentele prescrise de medicul dumneavoastra. Este important sa continuati sa luati medicamentele conform recomandarilor medicului si sa urmati o dieta echilibrata, care sa includa si fructe care ajuta la scaderea glicemiei.
 3. Toate fructele sunt la fel de bune pentru persoanele cu diabet?
  Nu. Unele fructe contin mai mult zahar decat altele si pot creste nivelul de zahar din sange. Este important sa alegeti fructe cu un continut redus de zahar si sa le consumati in cantitati moderate.
 4. Este important sa consum fructe proaspete sau pot fi consumate si fructe conservate?
  Este mai bine sa consumati fructe proaspete, deoarece acestea contin mai multe vitamine si nutrienti decat fructele conservate. Daca alegeti sa consumati fructe conservate, este important sa alegeti produse care nu contin aditivi artificiali si sa le consumati cu moderatie.

Concluzie

Diabetul este o afectiune care necesita o atentie deosebita la dieta si stilul de viata. Fructe care scad glicemia poate fi o optiune excelenta pentru persoanele cu diabet, deoarece contin fibre solubile, antioxidanti si compusi naturali care ajuta la mentinerea unei glicemii stabile pe termen lung. Alegeti fructe cu un continut redus de zahar si consumati-le cu moderatie, in cadrul unei diete echilibrate si sub indrumarea medicului sau a dieteticianului. Nu uitati sa includeti si alte alimente care ajuta la scaderea glicemiei, cum ar fi legumele cu frunze verzi, ovazul, nucile si semintele si fasolea. Cu o atentie deosebita la dieta si stilul de viata, persoanele cu diabet pot trai o viata sanatoasa si activa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *