Stropiri pomi primavara

Stropiri pomi primavara

Stropiri pomi primavara. Primavara este anotimpul renasterii si al regenerarii naturii. Dar, odata cu venirea primaverii, apar si problemele legate de gradina ta. Unul dintre cele mai importante aspecte ale intretinerii gradinii este stropirea pomilor in timpul primaverii. Stropirea pomilor primavara sunt o necesitate, daca iti doresti ca pomii tai sa fie sanatosi si sa produca recolta buna. In acest articol, vom discuta despre tot ce trebuie sa stii despre stropiri pomi primavara, de la cand sa le faci, cum sa le faci, si ce sa folosesti.

Cand sa faci stropiri pomi primavara

Primavara este momentul perfect pentru a incepe stropirile pomi. Dar, cand exact trebuie sa le faci?

 • Dupa ce temperaturile sunt constante la peste 10 grade Celsius timp de cateva zile.
 • Cand pomii au inceput sa produca frunze si muguri noi.

Este important sa stii ca stropirile pomi trebuie sa fie facute inainte ca florile sa inceapa sa se deschida. Daca nu faci stropirile inainte de acest moment, este posibil sa afectezi polenizarea si, astfel, sa reduci productivitatea pomilor.

Stropiri pomi primavara 2

Cum sa faci stropiri pomi primavara

Iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a face stropiri pomi primavara:

 1. Efectueaza o inspectie vizuala a pomilor. Inainte de a incepe stropirile, trebuie sa te asiguri ca pomii nu au insecte sau afectiuni vizibile.
 2. Alege solutia potrivita. Există diferite tipuri de soluții pentru stropit pomi. În funcție de tipul de afecțiune și de pom, veți avea nevoie de o soluție specifică.
 3. Pregateste solutia. Este important sa respecti instructiunile de pe eticheta solutiei alese.
 4. Asigura-te ca ai echipamentul potrivit. Acesta include o masca, manusi si ochelari de protectie.
 5. Stropirea pomilor. Pulverizeaza solutia pe fiecare parte a pomului, acoperind frunzele, ramurile si trunchiul.
 6. Curata echipamentul. Dupa terminarea stropirilor, este important sa cureti bine toate echipamentele folosite.

Ce solutii sa folosesti

Există diferite tipuri de soluții pentru stropit pomi. Iata cateva solutii populare si pentru ce sunt recomandate:

 • Ulei horticol: Pentru prevenirea bolilor si a insectelor.
 • Cupru: Pentru tratarea ciupului si a altor boli fungice.
 • Sulf: Pentru tratarea acarienilor si a altor insecte.
 • Rivanol: Este recomandat pentru pomi fructiferi si vita de vie. Ajuta la tratarea si prevenirea bolilor fungice si bacteriene.
 • Decis Mega: Este recomandat pentru pomi fructiferi si vita de vie. Ajuta la combaterea daunatorilor, cum ar fi musca fructelor si gandacul de Colorado.
 • Funguran: Este recomandat pentru pomi fructiferi si vita de vie. Ajuta la prevenirea si tratarea bolilor fungice, cum ar fi mania si fainarea.
 • Pirimor: Este recomandat pentru pomi fructiferi si vita de vie. Ajuta la combaterea daunatorilor, cum ar fi afidele si acarienii.
 • Calypso: Este recomandat pentru pomi fructiferi si vita de vie. Ajuta la combaterea daunatorilor, cum ar fi musca fructelor si gandacul de Colorado.

Este important sa citesti cu atentie eticheta fiecarei solutii si sa respecti instructiunile de folosire.

Stropiri pomi primavara 3

Calendar stropiri pomi fructiferi

Cand vine vorba de stropirea pomilor fructiferi, exista un calendar specific care trebuie urmat pentru a te asigura ca pomii tai sunt sanatosi si productivi. Iata ce trebuie sa stii despre momentul potrivit pentru a face stropiri pomi si ce sa folosesti.

Primavara

Primavara este momentul perfect pentru a incepe stropirile pomi. In aceasta perioada, pomii incep sa produca frunze si muguri noi, si temperaturile devin mai constante. In plus, acesta este momentul in care se formeaza majoritatea fructelor.

 • Martie: Stropirea pomi trebuie facuta inainte de inceputul perioadei de inflorire. Aceasta este perioada in care pomii sunt cel mai vulnerabili la diferite boli si afectiuni.
 • Aprilie: Dupa ce pomii incep sa infloreasca, este timpul sa aplici solutii pentru prevenirea afectiunilor. Este important sa eviti stropirea in zilele ploioase sau cu vant, deoarece solutia poate fi diluata sau se poate imprastia in alte zone.
 • Mai: In aceasta luna, pomii incep sa formeze fructele. Este momentul potrivit pentru a face o stropire cu solutii de protectie pentru a preveni aparitia bolilor si a daunatorilor.

Vara

Vara este perioada in care pomii sunt cel mai expusi la boli si insecte. Este important sa fii atent la semnele de afectiuni si sa iei masurile necesare pentru a le preveni sau trata.

 • Iunie: In aceasta luna, pomii produc fructe si sunt cel mai vulnerabili la boli si afectiuni. Este important sa continui sa aplici solutii de protectie pentru a preveni aparitia bolilor si daunatorilor.
 • Iulie: In aceasta luna, pomii sunt in plina perioada de productie a fructelor. Este important sa ai grija la semnele de afectiuni si sa le tratezi imediat pentru a preveni raspandirea lor.
 • August: In aceasta luna, pomii incep sa isi pregateasca ramurile pentru iarna. Este important sa faci o stropire cu solutii care ajuta la fortificarea ramurilor si a trunchiului.

Toamna

Toamna este momentul in care pomii incep sa isi pregateasca pentru iarna si produc fructe delicioase.

 • Septembrie: In aceasta luna, pomii incep sa isi piarda frunzele. Este momentul potrivit pentru a face o stropire cu solutii care ajuta la prevenirea bolilor si daunatorilor.
 • Octombrie: In aceasta luna, este important sa te asiguri ca pomii sunt pregatiti pentru iarna. Poti face o stropire cu solutii care ajuta la intarirea ramurilor si la protejarea pomilor impotriva temperaturilor scazute.
 • Noiembrie: In aceasta luna, pomii sunt in repaus. Este momentul potrivit pentru a face o stropire cu solutii care ajuta la protejarea pomilor impotriva daunatorilor si bolilor pe timpul iernii.

Iarna

Iarna este momentul in care pomii sunt in repaus, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa le acorzi atentie.

 • Decembrie: Este important sa indepartezi zapada de pe ramurile pomilor pentru a preveni ruperea lor. Poti face o stropire cu solutii care ajuta la intarirea ramurilor.
 • Ianuarie: In aceasta luna, poti face o stropire cu solutii care ajuta la prevenirea bolilor si daunatorilor pe timpul iernii.
 • Februarie: Este momentul potrivit pentru a pregati pomii pentru primavara. Poti face o stropire cu solutii care ajuta la pregatirea pomilor pentru inflorire si productie.

Stropirea pomilor fructiferi este un aspect important al intretinerii gradinii tale. Este important sa respecti calendarul de stropire si sa folosesti solutii adecvate pentru a preveni si trata bolile si daunatorii. Cu o atentie corespunzatoare, pomii tai vor fi sanatosi si productivi pe tot parcursul anului.

Stropiri pomi primavara 1

10 tratamente pentru stropirea pomilor fructiferi

 1. Bordeaux – Este o solutie din cupru care este recomandata pentru tratarea bolilor fungice, cum ar fi antracnoza si fainarea, la pomi fructiferi precum: mar, par, cires, prun, piersic, cais si gutui.
 2. Topaz – Este o solutie care contine penconazol si este recomandata pentru prevenirea si tratarea bolilor fungice la pomi fructiferi precum: mar, par, cires, prun, piersic, cais si gutui.
 3. Decis – Este o solutie insecticida recomandata pentru tratarea afidelor si gandacilor la pomi fructiferi precum: mar, par, cires, prun, piersic, cais si gutui.
 4. Actara – Este o solutie insecticida recomandata pentru tratarea afidelor, musculitelor si gandacilor la pomi fructiferi precum: mar, par, cires, prun, piersic, cais si gutui.
 5. Confidor – Este o solutie insecticida recomandata pentru tratarea afidelor si gandacilor la pomi fructiferi precum: mar, par, cires, prun, piersic, cais si gutui.
 6. Rogor – Este o solutie insecticida recomandata pentru tratarea gandacilor si moliei la pomi fructiferi precum: mar, par, cires, prun, piersic, cais si gutui.
 7. Nurelle – Este o solutie insecticida recomandata pentru tratarea gandacilor, afidelor si moliei la pomi fructiferi precum: mar, par, cires, prun, piersic, cais si gutui.
 8. Karate Zeon – Este o solutie insecticida recomandata pentru tratarea afidelor si gandacilor la pomi fructiferi precum: mar, par, cires, prun, piersic, cais si gutui.
 9. Tracer – Este o solutie insecticida recomandata pentru tratarea afidelor, moliei si gandacilor la pomi fructiferi precum: mar, par, cires, prun, piersic, cais si gutui.
 10. Neem Oil – Este o solutie naturala recomandata pentru prevenirea si tratarea bolilor fungice si a insectelor la pomi fructiferi precum: mar, par, cires, prun, piersic, cais si gutui.

Intrebari frecvente despre stropiri pomi primavara

 1. Pot sa fac stropiri pomi primavara in timpul ploii?
  Nu este recomandat sa faci stropiri pomi in timpul ploii. Solutia aplicata va fi diluata, ceea ce reduce eficacitatea acesteia. De asemenea, in timpul ploii, exista riscul ca solutia sa ajunga pe alte plante sau pe sol, ceea ce poate afecta mediul.
 2. Ce fac daca am pomii afectati de insecte si boli?
  In cazul in care pomii tai sunt afectati de insecte si boli, este important sa actionezi imediat. Ia masuri pentru a preveni raspandirea afectiunii. Poți începe prin stropirea pomilor cu o soluție adecvată, dar daca nu observi îmbunătățiri, consultă un specialist în domeniu.
 3. Pot folosi soluții naturale pentru stropiri pomi?
  Da, există soluții naturale pentru stropit pomi. Unele dintre cele mai populare includ ulei de neem, ulei de menta si ulei de oregano. Acestea sunt eficiente pentru prevenirea si tratarea bolilor si insectelor. Totusi, trebuie sa te asiguri ca solutia folosita este potrivita pentru afectiunea pomului tau.
 4. Pot sa aplic solutii pe baza de cupru mai mult de o data pe sezon?
  Nu este recomandat sa aplici solutii pe baza de cupru mai mult de o data pe sezon, deoarece aceasta poate duce la acumularea excesiva de cupru in sol. Aceasta poate fi daunatoare pentru mediul inconjurator.
 5. Pot sa aplic solutii pentru prevenirea si tratarea bolilor si daunatorilor in acelasi timp?
  Da, este posibil sa aplici solutii pentru prevenirea si tratarea bolilor si daunatorilor in acelasi timp. Cu toate acestea, trebuie sa te asiguri ca solutia aplicata este adecvata pentru pomul tau si pentru afectiunea acestuia.

Stropirile pomi primavara sunt esentiale pentru a mentine pomii tai sanatosi si puternici. Trebuie sa le faci inainte ca florile sa inceapa sa se deschida si trebuie sa te asiguri ca ai ales solutia potrivita. De asemenea, este important sa urmezi cu atentie instructiunile de pe eticheta solutiei si sa ai echipamentul potrivit. Daca ai pomii afectati de insecte sau boli, este important sa actionezi imediat pentru a preveni raspandirea afectiunii.

Asadar, nu uita sa faci stropirile pomi primavara pentru a-ti mentine gradina sanatoasa si plina de recolta buna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *